Je wilt samen met je buren verduurzamen, maar het reservefonds van de VvE is niet toereikend? Naast
subsidieregelingen voor VvE’s kun je ook gebruikmaken van zogeheten duurzaamheidsleningen. We zetten enkele mogelijkheden voor je op een rij.
Wanneer je vanuit de VvE een lening afsluit, betaalt elk lid hieraan mee via de VvE-bijdrage. Dit hoeft niet te betekenen dát deze bijdrage stijgt (wanneer de lening directe energiebesparing mogelijk maakt bijvoorbeeld).
Keuzes voor een duurzaamheidslening
Stimuleringslening kleine VvE
Voor wie en waarvoor?
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting vergoedt de Stimuleringslening kleine VvE in de vorm van een gemeentelijke lening. Zoals de naam al zegt, gaat het om een financiering voor kleinschalige verenigingen met maximaal 7 appartementen. Deze lening kun je gebruiken voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van gevels en dak of overstappen op zonnepanelen. Ook mag je achterstallig onderhoud als dakvervanging ervan laten uitvoeren.
Hoeveel en waar aanvragen?
Als VvE mag je per appartement een bedrag tussen de 2.500 en 25.000 euro lenen tegen gunstige voorwaarden. Dit bedrag mag je - afhankelijk van eigen wensen en de richtlijnen van jouw gemeente - in 10, 15 of 20 jaar aflossen. Verder goed om te weten: voor extra financiële zekerheid kun je deze lening ook aanvragen met
Nationale Hypotheek Garantie. Kun jij of kunnen je buren de lening in de toekomst niet meer betalen, dan staat NHG vaak garant zodat er geen achterstanden ontstaan.
Kijk op
SVn.nl voor de mogelijkheden en rentes in jouw gemeente.
VvE Energiebespaarlening
Voor wie en waarvoor?
De VvE Energiebespaarlening van het Warmtefonds is er zowel voor kleinschalige VvE’s tot 8 appartementen als grotere VvE’s. Deze lening dekt meer dan 30 energiebesparende maatregelen van isoleren, opwekken, verwarmen, ventileren tot laadpalen plaatsen (
bekijk hier de totale lijst).
Hoeveel en waar aanvragen?
Met de VvE Energiebespaarlening leen je maximaal 30.000 euro per appartement en minimaal 25.000 euro voor alle appartementen samen tegen gunstige rentes. Wil je de lening alleen gebruiken voor laadpalen, dan is lenen vanaf 10.000 euro mogelijk. Het Warmtefonds hanteert verschillende voorwaarden voor grotere en kleinere VvE’s. Bestaat jouw appartementencomplex uit 8 appartementen of meer, dan moet je bijvoorbeeld ook een
MJOP bij je aanvraag aanleveren. Dit geldt niet voor kleinere VvE’s.
Andere mogelijkheden
Voor verduurzaming van jouw appartementencomplex kun je vanzelfsprekend ook een leningaanvraag doen bij de banken of een commerciële partij. Houd er rekening mee dat financiële of commerciële instellingen vaak striktere voorwaarden en hogere rentes hanteren dan de eerder genoemde fondsen.
Voordat je een duurzaamheidslening overweegt
Een VvE-lening sluit je af vanuit de VvE. Dit betekent dat een meerderheid van de VvE- leden moet instemmen en dat dit ook bindend is voor de andere leden (tenzij anders overeengekomen). Ook moet het splitsingsreglement ruimte bieden voor een lening. Als bewoner ben alleen aansprakelijk voor je eigen aandeel in de lening, niet in de totale lening. In de splitsingsakte staat vastgelegd wat het aandeel van elke bewoner in de totale lening is.
Ook handig om te checken: