Nieuw: Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars

7 minuten leestijd

Nieuw: Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars

Verduurzamen loont, mede dankzij overheidssteun. Maar op subsidievlak is inmiddels wel wat veranderd: sinds januari 2023 zijn bestaande subsidieregelingen (deels) overgaan in de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE).  

Welke VvE subsidies zijn beschikbaar vanuit de SVVE?
De SVVE is onder te verdelen in twee categorieën voor subsidies: 

Advies: subsidie voor het aanvragen van advies om je VvE gebouw te verduurzamen. Het is ook mogelijk op een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP) op te laten stellen en/of procesbegeleiding aan te vragen bij het uitvoeren van de adviezen.

Maatregelen: subsidie voor maatregelen om het gebouw te verduurzamen. Denk aan isoleren en duurzaam verwarmen (warmtepomp, zonneboiler). Maar ook bouwbegeleiding bij een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP).

 

Alle SVVE-veranderingen op een rij

  1. Met de SVVE is er één regeling voor het verduurzamen van het hele VvE-gebouw. Zowel voor energieadvies, een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP), procesbegeleiding, isolatiemaatregelen en duurzame warmtetechnieken.
  2. Vóór 1 januari 2023 gold nog dat je vanuit de VvE minimaal twee isolatiemaatregelen moest uitvoeren om subsidie aan te kunnen vragen. Vanaf 1 januari 2023 kan dat al bij één isolatiemaatregel. Zelfs wanneer je op een later moment nog meer isolatiemaatregelen neemt; je ontvangt dan extra subsidie voor ook de eerste maatregel.
  3. Het maximale subsidiebedrag per appartement is verhoogd van € 10.000 naar € 15.000. 
  4. Bij het uitvoeren van een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) is subsidie mogelijk voor professionele bouwbegeleiding.
  5. Voor maatregelen die na 1 januari 2023 zijn genomen, heb je vanaf 2023 24 maanden de tijd om de subsidieaanvraag te doen nádat de maatregel is uitgevoerd. Dit geldt ook voor zakelijke gebruikers (maar dan andersom: nadat je de subsidie hebt aangevraagd, heb je 24 maanden de tijd om de maatregelen uit te voeren).

Let op: wil je vanuit de VvE subsidie aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines? Hiervoor kun je nog wel terecht bij de ISDE.  

Hoeveel SVVE-subsidie kan ik aanvragen?
De maximale vergoeding hangt af van het soort aanvraag: 

Subsidie oplaadpuntenadvies: van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 is het totale budget voor deze subsidie € 510.000. Wat je daadwerkelijk aan subsidie kunt aanvragen is 75% van de advieskosten (inclusief btw), wat gaat tot een maximum van € 1500. 
Subsidies voor energieadvies en verduurzamingsmaatregelen: van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027 is het totale budget voor deze subsidies € 48,5 miljoen. Voor energieadvies varieert het maximale subsidiebedrag per aantal woningen. De subsidie voor verduurzamingsmaatregelen verschilt per maatregel.

Een SVVE-regeling aanvragen? Lees hier meer over de stappen

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op