Het reservefonds: 4 aandachtspunten

Het reservefonds: 4 aandachtspunten

Zeg je onderhoudsplan, dan zeg je reservefonds. Elke VvE is sinds 1 januari van dit jaar verplicht om jaarlijks geld opzij te zetten voor groot onderhoud. Dit om achterstallig onderhoud of onverwacht hoge kosten te voorkomen. We zetten de aandachtspunten voor je op een rij. 

 

1. De omvang van het spaarpotje

Eigenlijk gelden de richtlijnen al enkele jaren, maar sinds 1 januari van dit jaar is elke VvE daadwerkelijk verplicht om het reservefonds op orde te hebben. Oftewel: op een aparte bankrekening op naam van de VvE moet voldoende geld staan om groot onderhoud te kunnen betalen. Hierbij gaat het om onderhoud wat niet jaarlijks terugkeert, zoals onderhoud aan het dak of de gevel. Om hoeveel geld het gaat, dat is afhankelijk van het meerjarenplan en het te verwachten onderhoud. Anders moet een VvE per jaar minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw opzij zetten.   

 

2 Wanneer een reservefonds niet verplicht is  

We schreven het straks al: een reservefonds is ‘in principe’ verplicht. Er zijn namelijk twee uitzonderingen. Een VvE hoeft geen reservefonds te hebben wanneer:

 

  • 80% van de appartementseigenaren hiermee akkoord gaat en ze zelf voldoende geld in kas hebben om per keer onderhoud te betalen.
  • de bank een bankgarantie heeft afgegeven, als bewijs dat je als eigenaar het geldbedrag op de bankrekening hebt staan of voldoende krediet hebt. De bank houdt het benodigde bedrag dan vast op een aparte bankrekening waar je zelf niet bij kunt, maar de VvE aanspraak op kan maken bij bijvoorbeeld een verbouwing.  

 

3. Hoe zit het eigenlijk met de belasting?

Handig voor de aangifte inkomstenbelasting: je aandeel in het reservefonds valt niet onder de woningwaarde, maar wel onder je vermogen. Net als wanneer je het geld zelf zou sparen voor onderhoud. Daarmee valt het in box 3 van de belasting.  

 

4. Wat bij te weinig geld in het reservefonds? 

Als het reservefonds niet genoeg geld bevat om het onderhoud te betalen, betalen de eigenaren zelf bij. Een VvE mag daarnaast geld lenen voor groot onderhoud en duurzaamheidsinvesteringen, bijvoorbeeld bij de bank of bij een fonds. Als eigenaar ben je dan alleen aansprakelijk voor je eigen deel van de lening. Die moet je bij de notaris opgeven wanneer je je appartement verkoopt.    

 

5. En wat wanneer je gaat verhuizen?

Heb je jarenlang geld gestort in het reservefonds en ga je verhuizen? Dan krijg je dat aandeel niet terug. Dit is zo besloten om de VvE financieel gezond te houden. Een koper betaalt alleen overdrachtsbelasting over de koopprijs min je aandeel in het reservefonds (dit natuurlijk alleen als hij of zij geen recht op vrijstelling heeft)

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op