Je VvE-bijdrage: te hoog, te laag of precies goed?

Je VvE-bijdrage: te hoog, te laag of precies goed?

Als appartementseigenaar betaal je maandelijks een VvE-bijdrage. Voor bijvoorbeeld het VvE-beheer, schoonmaak van het complex, (opstal)verzekering, verenigingskosten, klein onderhoud en verlichting en verwarming van gemeenschappelijke ruimtes. Maar ook als bijdrage aan het reservefonds voor groot onderhoud.  

 

 

Hoe je voorkomt dat je een te hoge VvE-bijdrage betaalt

Als bewoner heb je daar zelf invloed op. Appartementseigenaren bepalen tijdens de algemene ledenvergadering samen de jaarlijkse VvE-bijdrage aan de hand van een begroting en ook het meerjarenonderhoudsplan. Tijdens de vergadering zie je dus waar de hoogte op is gebaseerd, kun je vragen stellen en besluit je samen over de definitieve bijdrage. Die bijdrage betaal je meestal per maand of per drie maanden (tenzij de vergadering anders heeft besloten). 

 

Je betaalt meer servicekosten dan de buren?

In de splitsingsakte staat welke bewoner welk deel betaalt. Het kan zomaar zo zijn dat er een behoorlijk verschil tussen bijdragen is. De hoogte van de VvE-bijdrage hangt bijvoorbeeld af van hoe groot je appartement is. Maar zelfs wanneer de appartementen in oppervlakte gelijk zijn, kan het zijn dat je meer betaalt dan de buurman. Wellicht heb jij wél een inpandige parkeergarage, terwijl jouw buurman de auto om de hoek parkeert. Of is het balkon van de buurman kleiner dan jouw tuin op de benedenverdieping.

 

Goedkoop kan duurkoop zijn

Een lagere maandelijkse VvE-bijdrage lijkt misschien aantrekkelijk op de korte termijn, maar de hoogte is natuurlijk - als het goed is - ergens op gebaseerd. Zo is de maandelijkse bijdrage bij een lagere verzekering en bij lagere onderhoudskosten misschien lager. Maar als vervolgens blijkt dat het dak moet worden vervangen en er te weinig geld in het reservefonds beschikbaar is, moet elke appartementsbewoner ineens veel geld bijleggen. 

 

Bijdragen aan verduurzamen?

Wil je samen met de buren het appartementencomplex verduurzamen? Dan kan de VvE deze duurzame investeringen ook al meenemen in het meerjarenonderhoudsplan. Door deze ‘verduurzamingskosten’ mee te nemen in de VvE-bijdrage, kunnen appartementsbewoners alvast wat extra’s opzij zetten in het reservefonds.  

 

Blijkt de VVE-bijdrage te laag of te hoog? 

Elk jaar stelt het VvE-bestuur de jaarrekening op met daarin de definitieve eigen bijdrage. Blijkt dat de bewoners achteraf gezien te weinig hebben betaald, dan moeten ze het tekort binnen een maand aanvullen. Blijkt dat de kosten lager waren dan vooraf verwacht? Dan krijgen de bewoners het verschil terugbetaald, tenzij de ledenvergadering anders besluit.   

 

Niet voor onaangename verrassingen komen te staan bij onderhoud? Lees ook deze blog over het reservefonds. 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op