De splitsingsakte wijzigen: 5 basisvragen en antwoorden

De splitsingsakte wijzigen: 5 basisvragen en antwoorden

Wil je je appartement uitbreiden? Of samen met je buren een naastgelegen parkeerterrein bij de tuin betrekken? Binnen de VvE gaat dat niet zomaar. Meestal is er een wijziging van de splitsingsakte nodig. Dat kan in het meest gunstige geval weken duren, maar ook maanden of jaren. Áls deze wijziging al kan doorgaan.

 

Waarom een splitsingsakte wijzigen?

In een splitsingsakte staat onder meer aangegeven wat gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex zijn en wat het privé-gedeelte is van elke eigenaar. Wil je als appartementsbewoner aanbouwen of twee appartementen samenvoegen tot één, dan is dit niet in lijn met de ruimteverdeling waar alle eigenaren voor hebben getekend. De aanbouw mag dan alleen doorgaan, wanneer je buren in het appartementencomplex groen licht geven voor een wijziging van de splitsingsakte. Hetzelfde geldt voor gemeenschappelijke ruimtes - denk aan uitbreiding van een entree. Ook veranderende wet- en regelgeving kan een reden zijn om voor te stellen om de splitsingsakte aan te passen.      

 

Waar begin je? 

Natuurlijk is het verstandig om onder je buren te lobbyen, maar officieel leg je je plannen voor aan het VvE-bestuur. Het bestuur bespreekt de plannen, vraagt bijbehorende kosten en gevolgen op en legt de plannen voor aan alle eigenaren. Wanneer de meerderheid van de leden goedkeuring geeft, werkt het bestuur het plan verder uit in een zogeheten wijzigingsbesluit. In de vorm van een conceptsplitsingsakte, budget en planning. Vervolgens is het aan de appartementseigenaren om hun stem over de wijziging te geven. 

 

Hoeveel medestanders moet je hebben? 

Je appartement aanbouwen of de zolder van je buurman overnemen is minder gemakkelijk gezegd dan gedaan. In de meeste gevallen welteverstaan. In principe moeten alle leden van de VvE tekenen voor een wijziging van de splitsingsakte. Mocht de 100% er niet zijn, dan is het volgens de wet voldoende als minimaal 80% van de leden én het bestuur voor de aanpassing willen tekenen. Tegenstemmers hebben vervolgens nog drie maanden de tijd om de zaak voor de kantonrechter te brengen.

Let op: in de specifieke splitsingsakte die geldt binnen jouw VvE kunnen andere verhoudingen zijn afgesproken dan minimaal 80% van de stemmen. 

 

Wat als de ledenvergadering tegen wijzigen van de splitsingsakte stemt? 

Behaalt je plan niet de 80% meerderheid, dan kun je via de rechter je gelijk proberen af te dwingen. De kans op succes hierop is echter beperkt. Zo moet 51% van je buren achter je voorstel staan. De rechter bepaalt vervolgens of het voorstel op gegronde redenen is afgewezen: hebben de tegenstemmers geldige redenen om tegen te stemmen en heeft de vergadering wel volledig volgens de richtlijnen plaatsgevonden.

 

 

Alle eigenaren zijn voor, en dan? 

Met de toestemming van al je buren ben je er nog niet. Zo moeten ook alle ‘beperkt gerechtigden’ goedkeuring geven voor de wijziging van de splitsingsakte. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om hypotheekverstrekkers. Pas wanneer dat akkoord er ook door is en alles volgens ‘het boekje’ is verlopen, schrijft de notaris de aangepaste akte in in de openbare registers. Vanaf dat moment gelden de wijzigingen. 

 

Ook antwoorden krijgen over je VvE-bijdrage? Lees dan de blog: Je VvE-bijdrage: te hoog, te laag of precies goed?

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op