Het energielabel van je appartement verbeteren vanuit de VvE

Het energielabel van je appartement verbeteren vanuit de VvE

Het energielabel is sinds dit jaar een extra belangrijke factor. Zo is het tegenwoordig verplicht om dit te tonen wanneer je je appartement wilt verkopen. Een ‘groener’ label vergroot zo ook de waarde. Waar moet je rekening mee houden als je dit jaar een energielabel voor je appartement aanvraagt? 

 

En hoe komt je appartement beter uit de inspectie? We zetten de vragen en antwoorden voor je op een rij. Tip: regel het vanuit de VvE.   


Vooraf: wat is veranderd aan het energielabel?
Kopers en potentiële kopers weten voortaan nauwkeuriger hoe duurzaam, energiezuinig en comfortabel hun appartement is. Tenminste als het aan de overheid ligt. Sinds 1 januari 2021 geldt namelijk een nieuw energielabel. Een van de grootste verschillen vergeleken met de oude situatie, is dat je niet meer online een vereenvoudigd label kunt aanvragen. In plaats daarvan komt een vakbekwaam energieadviseur aan huis voor een woninginspectie. Hiermee zijn de kosten ook fors toegenomen: van 7,50 naar bijna 200 euro.     


Waaruit bestaat de energie-inspectie?

De energieadviseur kent een energielabel toe volgens de zogeheten NTA 8800 methode. Hij onderzoekt bijvoorbeeld hoeveel energie nodig is voor de verwarming van je appartement en voor warm water, maar ook voor koeling en ventilatie. Hiervoor controleert de energieadviseur onder meer de oppervlakte van je appartement, de installaties en de isolatie. Aan de hand daarvan stelt hij een energielabel letter op. Met energielabel A is je appartement het zuinigst. Label G is het minst zuinig. 


Als VVE naar een beter energielabel

Een appartement verduurzamen levert de bewoner meer comfort op, en mogelijk een kostenbesparing, want je krijgt een lagere energierekening. Regel je het vanuit de VvE, dan kan het extra aantrekkelijk zijn. Investeer je met alle eigenaren samen in een beter energielabel, dan ben je meestal voordeliger uit dan wanneer je het zelf doet. 


Vanzelfsprekend moeten deze investeringen tijdens een ledenvergadering en volgens de geldende VvE-regels worden goedgekeurd. De energiezuinige investeringen kan de VvE opnemen in het meerjarenonderhoudsplan en veel investeringen zijn extra voordelig vanwege subsidies of staffelkortingen. Investeer bijvoorbeeld samen in:

 

1. Gevelisolatie/spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolatieglas (HR++)

Met een beter geïsoleerd appartement houd je meer warmte binnen en hoef je minder te verwarmen; en minder te betalen aan energiekosten. Bijkomend voordeel van muur- en dakisolatie is dat het ook geluid van buiten dempt.

2. HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler of biomassaketel

Er bestaan meerdere oplossingen om duurzamer te verwarmen, maar let op: niet elke oplossing past in elk appartement. Zo is voor een biomassaketel een schoorsteen nodig en een hybride warmtepomp werkt alleen wanneer je woning voldoende is geïsoleerd.

3. Zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen op de daken van het complex biedt meer voordelen naast de groene stroom. Zo mag je op de investering in zonnepanelen btw terugvragen over de aanschaf en installatie. Daarnaast geldt tot 2023 nog de salderingsregeling. Wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan de bewoners gebruiken, lever je stroom terug aan het elektriciteitsnet. Het overschot wordt afgestreept van je energierekening. Vanaf 2023 wordt deze regeling stap voor stap afgebouwd.  

4. Zuinige ventilatie

Met de juiste ventilatie beperk je warmteverlies, terwijl er wel gezonde lucht naar binnen stroomt. Wanneer je met de VvE investeert in ventilatie, kan dit een kostenvoordeel opleveren. Bijvoorbeeld doordat er minder ventilatie-units nodig zijn en het onderhoud voordeliger kan worden uitgevoerd. 


Regel de inspectie vanuit de VvE

Werk niet alleen samen aan een beter energielabel, maar regel ook de inspectie vanuit de VvE. Een energieadviseur inspecteert elk appartement afzonderlijk. Maar zeker wanneer de appartementtypes vergelijkbaar zijn, biedt een gezamenlijke inspectie voordelen. Dit leidt namelijk mogelijk voor de inspecteur tot een tijdsbesparing en daarmee voor jou en je buren tot een kostenbesparing. 


 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op