Duurzaam én veilig blijven wonen

5 minuten leestijd

Duurzaam én veilig blijven wonen

VvE’s investeren volop in duurzame energiesystemen voor opwekking, levering en gebruik. Van zonnepanelen op daken, laadpalen, verwarming tot warmtepompen. Maar met deze nieuwe energievormen komen - zoals met elk elektrisch systeem - ook nieuwe risico’s in en rondom huis. Zorgen dat jouw duurzame oplossing voor jou en je buren echt een duurzame én veilige oplossing is?   

Installatie

Ga voor bewezen kwaliteit

Besparen op elektrische installaties of de installatie van verduurzamingsoplossingen? Misschien beter voor je portemonnee, maar minder goed voor de veiligheid. Besparing kan later een dure keuze blijken wanneer er door kortsluiting brand uitbreekt óf grote schade ontstaat door een loslatend zonnepaneel. Hoe handig jij of je buren ook zijn; elke installatie laat je het beste uitvoeren door een erkend en gecertificeerd installateur. Dan weet je zeker dat er op alle aandachtspunten wordt gelet: van montage, kabelwerk, aansluiting in de meterkast tot eventueel extra groepen die moeten worden gecreëerd. 
 
Kiezen voor een gecertificeerde installateur is niet alleen verstandig, omdat je daarmee het risico op problemen beperkt. Maar ook in het geval er tóch problemen optreden. Mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken door een kortsluiting, dan kan het zijn dat je verzekeraar weigert uit te betalen, wanneer de installateur niet het juiste keurmerk had. 
Op zoek naar een erkend installateur? Kijk bijvoorbeeld op de website van Techniek Nederland of voor zonnepanelen op de website van Zonnekeur.

Onderhoud

Leg periodiek onderhoud vast

Regelmatig onderhoud zorgt dat de systemen betrouwbaar blijven werken, het rendement bieden wat je voor ogen hebt en minder snel beschadigd raken. En daardoor vooral ook veilig blijven werken. Leg dit onderhoud dan vooral ook vast in een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Een MJOP maakt duidelijk welk onderhoud wanneer en tegen welke kosten moet plaatsvinden, maar zorgt vooral ook voor duidelijkheid. Samen met je buren spreek je af hoeveel de VvE spaart en uitgeeft voor onderhoud, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 
 
Ook voor onderhoud en keuring geldt: laat dit doen door een gecertificeerde partij. Voor zonnepanelen kun je bijvoorbeeld controleren of de installerende partij het SCOPE 12- keurmerk heeft. 

Overige maatregelen voor veilig verduurzamen

Wees extra alert bij accu’s

Slaan jij en je buren binnen het appartementencomplex energie op met een thuisbatterij/buurtbatterij? Of zijn er binnen het complex veel bewoners met een elektrische fiets en laden jullie deze op in de eigen berging? Zorg dan dat er op die locaties zeker een rookmelder hangt en zorg ook hier voor jaarlijks onderhoud om problemen te voorkomen. Met name bij accu’s in slechte staat is er een verhoogd risico op oververhitting. Zie hier meer preventietips rondom het gebruik van accu’s.     

Maar denk vooral vanuit een totaalplan

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op