5 tips voor een VvE brandpreventieplan

5 tips voor een VvE brandpreventieplan

In veel gevallen is zware schade door rook of brand te voorkomen. Ook in appartementencomplexen. Deze 5 tips voor een brandpreventieplan helpen je op weg. 


1. Zorg voor goede vluchtwegen

Nooddeuren moeten te allen tijde bereikbaar en bruikbaar zijn. Dat klinkt logisch, maar toch gaat dit nog vaak fout. Zorg dat deuren niet geblokkeerd wordt en dat de routes naar de nooddeuren vrij zijn. Om de vluchtwegen duidelijk aan te geven, moeten verlichting naar en bij de nooduitgangen goed functioneren en duidelijk zichtbaar zijn. Omdat elektriciteit uit kan vallen, is een lift nooit een vluchtweg. Vermeld daarom in het huishoudelijk reglement van je VvE dat het bij brand verboden is om de lift te gebruiken. In het trappenhuis moet dan ook een rooksluis aanwezig zijn die het trappenhuis vrij van rook houdt. Zo is het voor bewoners makkelijker en veiliger om de trap te nemen. 


2. Plaats blusmiddelen in het gebouw

Plaats op elke verdieping een brandblusapparaat met inhoud van zes liter. Branddekens en kleinere blusapparaten bieden extra veiligheid. Blusmiddelen moeten duidelijk zichtbaar en goed te bereiken zijn zodat iedereen snel kan anticiperen op brand en zo henzelf en andere bewoners in veiligheid kunnen brengen. Zijn er bewoners die zichzelf niet of minder goed kunnen vervoeren in het gebouw en hulp nodig hebben om het gebouw te verlaten in geval van nood? Dan is een Evac Chair een onmisbare hulpmiddel.


Laat een erkende onderhoudsmonteur of brandbeveiligingsbedrijf regelmatig de blusmiddelen controleren en keuren. Bij een keuring worden onderdelen gecontroleerd -en indien nodig vervangen-, brandblussers gevuld of nieuwe blusmiddelen geleverd. Met een onderhoudscontract bij een erkend bedrijf ben je zeker van goede, veilige blusmiddelen. 


3. Rookmelders en sprinklers al onderdeel van het VvE brandpreventieplan

Rookmelders geven al een signaal voordat vlammen een vuurzee worden. Rookmelders geven bewoners de tijd hulpdiensten te benaderen en zichzelf in veiligheid te brengen. Sprinklerinstallaties sproeien water als de temperatuur in een ruimte een bepaalde hoogte bereikt. Hierdoor kunnen sprinklers schade beperken. Sprinklers zijn achteraf niet makkelijk te installeren, het is bij nieuwbouwprojecten aan te raden deze mee te nemen in het ontwerp.


4. Wees voorzichtig met opladers en accu’s

Verzekeringsmaatschappijen en de brandweer geven tips voor een veilig gebruik van accu’s en opladers. Koop bijvoorbeeld accu’s en opladers van gerenommeerde fabrikanten en geen spullen van onduidelijke kwaliteit. Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door en kijk goed naar de specificaties: is de accu of oplader geschikt voor het doel waarvoor je deze wilt gebruiken? Opladers raken makkelijk oververhit. Zorg dat je alert bent als je een apparaat oplaadt. Is de berging van de VvE een plek waar er vaak fietsen opgeladen worden? Plaats hier dan zeker een rookmelder.


5. Controleer de veiligheid van buurtbatterijen

We hebben steeds meer zonnepanelen, en hiermee ook steeds meer buurtbatterijen. Dit is een ruimte met lithium-ion accu’s, voor de opslag van extra stroom van zonnepanelen. Buurtbatterijen kunnen voor appartementencomplexen een belangrijke energiebron zijn. Met name in de koudere seizoen, als er onvoldoende energie van de zonnepanelen zelf komt. Het is belangrijk de veiligheid van buurt batterijen te controleren. Door accu’s die niet in goede staat verkeren, slechte verbindingen of losse connectoren kunnen zonnepanelen namelijk in brand vliegen.


Twijfel je over de brandveiligheid of over het VvE preventieplan? Maak dan een afspraak met de brandweer. Zij kunnen de brandveiligheid checken en advies geven.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op