Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022: dit moet je weten

5 minuten leestijd

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022: dit moet je weten

Rookdetectie kan voorkomen dat je in je slaap verrast wordt door brand. En is in dat geval vaak levensreddend. Wanneer je slaapt, ruik je immers niets. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders voor bestaande appartementen verplicht, voor nieuwbouwappartementencomplexen waren ze dat al geruime tijd. Wij nemen je mee door de aandachtspunten. 

Welke rookmelder is geschikt?

Verdiep je eerst in het aanbod van verschillende rookmelders. Een rookmelder gaat maximaal 10 jaar mee. Daarom is het verstandig om eerst goed in kaart te brengen welke eisen je eraan stelt.   

Extra signalen

Ben je slechthorend of doof, dan is een hard geluidssignaal waarschijnlijk niet voldoende. Een rookmelder die bij detectie felle lichtflitsen geeft, is dan een betere optie. Ook zijn er melders die je kunt verbinden met andere apparaten, die je bijvoorbeeld onder je kussen kunt leggen. Bij brand geven ze dan een trilsignaal.

Extra gemak 

Je kunt gaan voor rookmelders die alleen een melding geven wanneer ze in hun eigen omgeving rook detecteren. Naast het jaarlijks testen vervang je daarbij jaarlijks de batterijen. Of zoek je juist gemak én een rookmelder met aansluiting op het elektriciteitsnetwerk? Rookmelders die met elkaar in verbinding staan kunnen ook een signaal afgeven wanneer een andere melder rook detecteert. 

Extra detectie

Staar je verder niet blind op alleen rookdetectie. Hoe je woont, bepaalt ook welk type detectiesysteem jouw beste keuze is. Misschien vormt koolmonoxidevergiftiging net zo’n groot gevaar. Een gecombineerd detectiesysteem is dan een must. 

Waar plaats je de rookmelder?

De rookmelderverplichting geldt voor de appartementgedeelten die op de vluchtroute liggen. Meestal gaat het om een hal of overloop. Aangezien rook stijgt, plaats je de rookmelder aan het plafond. Rookdeeltjes bereiken het rookdetectiesysteem door luchtstroming.  


Daarom plaats je een rookmelder niet:


-    Boven een verwarming;

-    Bij een ventilator of ventilatiesysteem;

-    Op een plek met veel stoom en vocht, bijvoorbeeld in de badkamer of keuken.

Wat is verder verstandig? 

Een vuurhaard kan natuurlijk ook op plekken ontstaan waar geen rookdetectiesysteem in de buurt is. Plaats voor je eigen veiligheid daarom ook rookmelders op plekken waar ze niet verplicht zijn. Denk aan de slaapkamers en studiekamers. Veiligheid voorop!


Nog meer tips? Lees dan 5 tips voor een VvE brandpreventieplan.

 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op