Zonnepanelen en verzekering: keurmerken om rekening mee te houden

5 minuten leestijd

Zonnepanelen en verzekering: keurmerken om rekening mee te houden

Schade aan het appartementencomplex door zonnepanelen of schade aan de panelen zelf? Onder specifieke voorwaarden krijg je schade uitgekeerd vanuit de opstalverzekering. Maar houd er rekening mee dat verzekeraars steeds vaker extra bewijs willen zien vóórdat ze uitkeren. Bewijs dat de panelen zijn geïnstalleerd door een Zonnekeur-gecertificeerd installateur en/of bewijs dat de zonne-installatie door de zogeheten SCIOS Scope 12 keuring zijn gekomen. 

 

Waarom certificering en keuring voor zonne-energie? 

Een ‘standaard’ opstalverzekering dekt schade door diefstal, brand-, water- en inbraakschades. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat verzekeraars de schade over het algemeen uitsluitend vergoeden wanneer er geen sprake is van opzet of nalatigheid. 

 

Wanneer er schade aan of door zonnepanelen optreedt, is de belangrijke vraag: was er sprake van een gedekt evenement? Het aantal schades aan of door zonnepanelen is in de afgelopen jaren hard gegroeid. Tegelijkertijd zijn er in de afgelopen jaren steeds meer installateurs en aanbieders van zonnepanelen op de markt gekomen. Deels kundig, betrouwbaar en veilig, maar deels ook met te weinig kennis of te weinig kwaliteit. Dit alles heeft ertoe geleid dat verzekeraars strengere voorwaarden zijn gaan stellen. 

 

Montage door een Zonnekeur-installateur

Installatiebedrijven met het keurmerk Zonnekeur zijn bewezen deskundig, geven goed en kundig advies, leveren kwaliteitssystemen en voldoen ook aan de vereisten om deze te monteren. Om het Zonnekeur te kunnen aanvragen moet een installatiebedrijf beschikken over een zogeheten Installq-erkenning (zie hier). Er gelden ook aanvullende eisen aan de systemen die deze bedrijven leveren. Op de zonnepanelen en andere zonne-installaties wordt minstens vijf jaar garantie geboden en zonnepanelen mogen na 20 jaar niet meer dan 20% aan vermogen verliezen. 

 

Bekijk hier een lijst met bedrijven met het Zonnekeur.  

 

Keuring van de zonne-installatie: SCIOS Scope 12  

Steeds meer verzekeraars stellen een SCIOS Scope 12 keuring als voorwaarde. Deze keuring bestaat uit een eerste of bijzonder inspectie (EBI) en vervolgens periodieke vervolginspecties (PI), die meestal om de vijf jaar wordt uitgevoerd. Deze keuringen wordt uitgevoerd door een onafhankelijke inspectiebedrijf met een SCIOS Scope 12-certificaat. Dit moet dus een andere partij zijn dan het bedrijf wat de zonne-installatie heeft aangelegd. De inspecteur neemt de hele zonne-installatie onder de loep. Dus naast de panelen ook bijvoorbeeld omvormers, bekabeling, aansluitingen en de meterkast. 

 

Een SCIOS Scope 12-keuring laten uitvoeren? Bekijk hier een lijst met gecertificeerde inspecteurs.

 

Veilig gevoel
Schakel je een Zonnekeur-installateur in en laat je de zonne-installatie(s) binnen je VvE periodiek SCIOS Scope 12-keuren, dan profiteer je met een gerust hart van zonne-energie. Niet alleen belangrijk voor de verzekeraar, maar in de eerste plaats voor je eigen veiligheid en die van je buren.   

 

Overstappen op zonnepanelen met je VvE? Lees ook deze blog.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op