Snel besparen op je energierekening: 5 praktische tips

6 minuten leestijd

Snel besparen op je energierekening: 5 praktische tips

Het energieverbruik in je appartement terugdringen is dé manier om te besparen op je energierekening. Nog belangrijker nu de energieprijzen fors toenemen. Door samen met de VvE te investeren in verduurzamen, kun je je appartement energiezuiniger maken. Maar energie besparen kun je ook sneller en voordeliger.

5 tips om je energierekening terug te dringen

De meeste snelle manieren om te besparen op energieverbruik zijn helemaal niet moeilijk. Oké, je maakt er meestal niet zulke grote slagen mee als met je woning verduurzamen. Maar je kunt er direct mee beginnen. En tel je al deze besparingen op, dan heb je het toch al snel over enkele honderden euro’s per jaar.  


Douche korter

De douche is een van de grootste energieverslinders. Met name de lange, warme douche. Van een gemiddelde huishouden stroomt maar liefst 80 procent van het warme water weg door de douche. Besparen kan door minder warm te douchen of een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Maar beperk vooral de duur van je douche: met maximaal 5 minuten in plaats van 9 minuten bespaar je al zo’n 60 m3 gas per jaar. Wissel je regelmatig een douche af met een ontspannen bad? Dan kun je wel beter voor een douche gaan. Een bad verbruikt nog altijd dubbel zoveel water als een douche van 9 minuten. 
Bron: Milieucentraal  


Verwarm minder

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar levert een besparing op van wel honderden euro op jaarbasis: de thermostaat een standje lager zetten. Draai je verwarming ‘s nachts en als je niet thuis bent terug naar zo’n 15 graden (vloerwarming naar minimaal 17 graden). En zet op de momenten waarop je wél thuis bent de thermostaat 1 graden lager dan je gewend bent. Om nóg meer te besparen: het beste verwarm je de slaapkamer niet of nog minder. Wat lagere temperaturen zijn niet alleen beter voor je nachtrust, ook voor je portemonnee. Extra dekens of een kruik doen het werk ook. 

Bron: Milieucentraal  


Was vaker op de ‘Eco-stand’

Was ook met de wasmachine of vaatwasser niet warmer dan nodig. Is je was of vaat slechts licht vervuild, ga dan voor een programma op lagere temperaturen. Een wasbeurt op 40 graden verbruikt al snel twee keer zoveel energie als een wasbeurt op 30 graden, terwijl 60 graden drie keer zo duur kan zijn als 30 graden (bron: consumentenbond). Besef: een programma op lagere temperaturen doet er meestal wel langer over en is niet geschikt voor sterk vervuilde artikelen. 

 

Houd je apparaten in topconditie

De apparaten in je appartement kunnen onnodig (veel) energie verbruiken. Doordat het apparaat zelf verouderd is en niet voldoet aan huidige standaarden (Het energielabel van je apparaten geeft natuurlijk een indicatie). Maar soms is het ook gewoon een kwestie van hoe je met de apparatuur omgaat. Bijvoorbeeld: hoe voller je de koelkast stopt of hoe vaker en langer je de deur opent, hoe meer energie er nodig is om op temperatuur te blijven. Daarnaast geldt in het algemeen dat slecht onderhouden apparaten meer energie verbruiken. Vergeet dus niet om filters te reinigen en te ontkalken. 


Vergeet de verlichting niet

Vergeleken met halogeenlampen ben je met ledverlichting al snel 80% voordeliger uit. Zorg verder dat de lampen alleen branden wanneer het nodig is. Met name in de ruimtes waar je minder lang of vaak bent valt het niet direct op wanneer je de lampen laat branden, zoals in een berging, garage of wasruimte. Met een lichtsensor weet je zeker dat de lampen niet onnodig blijven branden.  


Je appartement verduurzamen? Regel het met de VvE!

Wil je grote slagen maken en groter investeren in een energiezuinige woning? Werk samen! Investeer je samen met je buren in een energiezuinige woning, dan kun je de kosten drukken en gezamenlijk het onderhoud regelen (MJOP). Maar soms is samenwerken aan verduurzamen ook noodzakelijk om een aanpassing te mogen doen. Denk aan de aanleg van zonnepanelen op het dak. Lees hierover meer in deze blog: Het energielabel van je appartement verbeteren vanuit de VvE.


Ook interessant:

- https://vivine.nl/kennisbank/zonnepanelen-en-zonne-energie-voor-je-vve
-
https://vivine.nl/kennisbank/zonnepanelen-en-verzekering-keurmerken-om-rekening-mee-te-houden


Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op