Zonnepanelen en zonne-energie voor je VvE

5 minuten leestijd

Zonnepanelen en zonne-energie voor je VvE

 

Een van de manieren om je appartementencomplex te verduurzamen is het plaatsen van zonnepanelen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden: voor bewoners, voor bewoners via de VvE en voor collectief gebruik.

 

Mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie:

Zonnepanelen voor bewoners

In de eerste plaats kan zonne-energie worden opgewekt voor de bewoners zelf. Zodat een individuele bewoner de opgewekte energie kan verrekenen met het eigen verbruik (oftewel: de energierekening fors kan verlagen). Houd er rekening mee dat de zonnepanelen op gemeenschappelijk grond moeten worden geplaatst. De leden van de VvE moeten hier toestemming voor verlenen. Maak daarnaast goede afspraken over het gebruik van het dakoppervlakte wanneer (nog) niet alle bewoners meedoen aan zonne-energie. Dit is met name van belang wanneer er beperkte ruimte is voor zonnepanelen. 

 

Zonnepanelen voor eigen energie
Als bewoner kun je de zonnepanelen zelf aanschaffen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten zonnepanelen direct kunnen worden aangesloten op een eigen meterkast. Hierbij is een eigen omvormer nodig die de opgewekte zonne-energie omzet in netspanning. 

Kosten voor bijvoorbeeld onderhoud van de zonnepanelen zijn in principe direct voor eigen rekening. Tenzij de VvE goedkeurt om deze in de collectieve regelingen mee te nemen; in dat geval zul je een hogere VvE-bijdrage betalen. Dit kan zowel voor VvE als voor deelnemende bewoners interessant zijn, vanwege collectief inkoopvoordeel.

Zonnepanelen voor meerdere bewoners van de VvE

De VvE kan daarnaast zonnepanelen laten plaatsen voor meerdere bewoners. Een zonnestroomverdeler verdeelt de stroom, zodat de stroom binnenkomt via de energiemeters van de deelnemers. Doen alle leden mee: bepaal dan eerst hoeveel zonnepanelen er op het dak passen en verdeel het aantal panelen over de bewoners. Het onderhoud en de verzekering (opstal) kunnen vanuit de VvE worden geregeld.

Zonnepanelen voor de VvE 

Je kunt ook als VvE zonnepanelen op het dak plaatsen voor energieopwekking van gemeenschappelijke ruimten, zoals voor de lift en verlichting. Ook hiervoor is vanzelfsprekend toestemming van de VvE nodig. De opgewekte energie ziet een individuele bewoner niet direct terug in de eigen portemonnee. Maar de zonne-energie kan op termijn leiden tot een lagere VvE-bijdrage. 

 

Verdienen aan zonne-energie

Zonnepanelen zijn de komende jaren nog extra aantrekkelijk vanwege de salderingsregeling. Schaf je nog dit jaar panelen aan, dan mag je tot eind 2022 de teruggeleverde stroom volledig aftrekken van de energierekening. Wek je meer op dan je gebruikt, dan krijg je hiervoor zelfs een vergoeding van de energieleverancier. Dit bedrag verschilt per leverancier. De regering wil deze salderingsregeling in de komende jaren afbouwen tot een stop in 2031, maar dit is nog niet definitief besloten. 

 

Zonnepanelen financieren: nieuwe subsidieregeling

Wek je als VvE zonne-energie op, dan kom je wellicht in aanmerking voor de nieuwe regeling Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Deze zogeheten exploitatiesubsidie vergoedt gedurende 15 jaar jaar een bedrag per opgewekte kWh. Lees hier meer.

 

Zie verder ook andere regelingen die het gemakkelijker maken om in zonnepanelen te investeren: 

Zonnepanelen op je dak laten plaatsen? Ga voor een erkend installateur. In deze blog lees je waarom dat cruciaal is. 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op