Zó vind je een goede beheerder voor je VvE

7 minuten leestijd

Zó vind je een goede beheerder voor je VvE

Onderzoek laat zien dat veel VvE’s niet tevreden zijn over hun beheerder. Terwijl ze deze beheerder wél een boel verantwoordelijkheden toevertrouwen. Hoe kies je de juiste beheerder voor deze belangrijke taak? We zetten zeven belangrijke punten op een rij.

Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat ruim driekwart van de VvE’s ontevreden is over hun beheerder. Onder meer doordat de beheerder slecht communiceert of te weinig tijd vrijmaakt voor goed beheer. Ook geven veel VvE’s aan dat het hun beheerder ontbreekt aan kennis: zowel bouwtechnisch, juridisch als financieel.

6+1 tips voor het kiezen van een beheerder voor jouw VvE

De basis: neem de tijd

Ga niet over één nacht ijs: neem de tijd om een goede beheerder te selecteren die past bij jullie VvE. Liever wat meer tijd in de voorbereiding dan ellenlange discussies, rechtszaken of snel op zoek naar een nieuwe beheerder. Weet dat een geschil uitvechten met een niet-functionerende beheerder veel meer tijd (en geld) kost. En dat dit (meestal) te voorkomen valt wanneer uitgebreid onderzoek is gedaan naar de juiste beheerder voor jullie VvE. 

1. Maak een keuze: eigen beheer of uitbesteden?

Besteden jullie het beheer van jullie VvE uit of houden jullie dit in eigen hand? Bij kleine en middelgrote VvE’s is het goed mogelijk om het beheer zelf uit te voeren, mits er voldoende tijd én kennis is onder de leden. Voor grotere VvE’s en VvE’s waarin de leden onvoldoende tijd of kennis hebben, is het mogelijk het beheer uit te besteden. Hierin zijn allerlei constructies mogelijk: van het volledige beheer volledig uitbesteden tot alleen specifieke taken overlaten aan een externe beheerder. Er zijn kosten verbonden aan een externe beheerder, die jullie als VvE bekostigen. 

2. Stel de wensen en verwachtingen vast

Of jullie het beheer nu wel, deels of juist niet uit handen geven: er moet vooraf nagedacht worden over welke diensten de VvE van de beheerder verwacht. Bijvoorbeeld: wanneer er voornamelijk bouwtechnische of juridische ondersteuning nodig is, moet er niet gezocht worden naar een administratiebureau om het beheer op zich te nemen. Daarnaast moet duidelijk zijn wat de VvE zelf wil uitvoeren en welke taken bij de beheerder gelegd worden. En welke eigenschappen de beheerder moet bezitten om jullie VvE in goede banen te leiden. Door dit allemaal bij de VvE-leden te inventariseren, krijgen jullie een volledig overzicht van wensen en verwachtingen.

3. Ga af op beoordelingen van anderen

Iedere VvE is anders. Maar ze willen allemaal een betrouwbare beheerder waarop gerekend kan worden. Vraag bij andere VvE’s naar hun ervaringen met hun beheerder. En profiteer van tips en aanbevelingen: dit scheelt jullie een hoop uitzoekwerk. 
 

4. Ga het gesprek aan met meerdere (mogelijke) beheerders

Maar ga verder dan dat: struin het internet af, vraag offertes op van beheerders en ga met verschillende beheerders in gesprek. Neem hierin de wensen en verwachtingen van al je buren mee. Zo kunnen jullie een goede afweging maken welke beheerder past bij jullie VvE. En nemen jullie geen genoegen met ‘de eerste de beste’ die voorbij komt. Vraag de beheerders die jullie spreken ook om referenties en neem contact op met de VvE’s die als referentie gegeven worden. 

5. Maak duidelijke afspraken met de beheerder

Hebben jullie een beheerder gekozen? Maak dan duidelijke afspraken. Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek dat VvE’s het meeste aanlopen tegen slechte communicatie van hun beheerder. Maar er kunnen nog talloze andere problemen zijn waar een VvE tegenaan loopt met de beheerder. Om te voorkomen dat dit een juridisch ‘ge-heen-en-weer’ wordt, moeten er vooraf afspraken worden gemaakt over verwachtingen, taken en communicatie. Hier kan ook op teruggegrepen worden wanneer blijkt dat ze niet nageleefd worden.
 
Wanneer er toch een geschil ontstaat en de VvE er samen met de beheerder niet uitkomt, kan juridisch advies ingewonnen worden om te achterhalen welke kansen de VvE heeft om juridisch gelijk te halen.  

6. Wees zélf ook een pro-actieve VvE

Een VvE werkt optimaal wanneer zowel het beheer, het bestuur, én de VvE-leden goed samenwerken. Ook wanneer het beheer is uitbesteed, blijft een betrokken houding van de VvE noodzakelijk om succesvol te zijn en om resultaten te behalen. Ga dus niet achteroverleunen, maar neem initiatieven, geef een weerwoord indien nodig en wees (positief) kritisch. Werk samen aan resultaat!
 
 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op