Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: Waarom belangrijk?

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: Waarom belangrijk?

Als VvE-bestuurder heb je een belangrijke taak. Je gaat over een begroting en de budgetten van duizenden euro’s. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voorkom je als bestuur dat je in de problemen komt, mochten bestuursbesluiten verkeerd uitpakken.  

 

Waarom belangrijk?

Zelfs wanneer je naar eer en geweten je taak als VvE-bestuurder vervult, kan het gebeuren dat jouw besluiten of die van de medebestuursleden verkeerd uitpakken. Wanneer de VvE hierdoor (financiële) schade oploopt, kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld door de leden. Maar je kunt ook door andere bedrijven aansprakelijk worden gesteld wanneer de VvE de rekeningen niet kan betalen. 

 

Bijvoorbeeld in deze gevallen: 

  • Een van je medebestuursleden heeft geld uit de kas verduisterd. De leden van de VvE stellen het volledige bestuur aansprakelijk voor het tekort.
  • Het bestuur heeft een installatiebedrijf opdracht gegeven om warmtepompen en zonnepanelen te plaatsen, maar er blijkt te weinig budget om de factuur te betalen. Het bedrijf kan de VvE via de bestuursleden aansprakelijk stellen. 
  • Het installatiebedrijf heeft een aanbetaling ontvangen, maar gaat voordat het werk is afgerond failliet. De leden besluiten het bestuur aansprakelijk te stellen voor het geld wat is ‘verdampt’. 
  • Of het bestuur heeft een onderhoudscontract ondertekend voor 10.000 euro per jaar, maar heeft die bevoegdheid niet. 

 

Wat dekt een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering wel en niet?

Wel:

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt onder bepaalde voorwaarden je privévermogen wanneer anderen daar aanspraak op maken. Ook dekt de verzekering juridische kosten. Hierbij gaat het om gevallen wanneer je onopzettelijk onzorgvuldig hebt gehandeld, nalatig bent geweest of op andere manieren buiten ‘het boekje gaat’. Belangrijk is wel het woordje ‘onopzettelijk’. 

 

Niet:

Een bestuurder die anderen heeft misleid door bewust verkeerd informatie te delen of fraude heeft gepleegd, hoeft niet te rekenen op dekking. Ook boetes vallen niet onder de dekking. Verder is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering niet mogelijk bij VvE’s die in het rood staan, ‘slapend’ zijn of geen reservefonds hebben. Al verschillen de exacte voorwaarden per verzekeraar.  

 

Ook goed om te weten: 

  • Zorg dat je als bestuurder een bestuurdersovereenkomst ondertekent (hier zijn modelovereenkomsten voor). Zo is extra nauwkeurig vastgelegd waar het bestuur wel of niet aansprakelijk voor is.
  • Ook in de splitsingsakte staat aangegeven welke rechten een bestuurder heeft. Mag je bijvoorbeeld zonder toestemming van de eigenaren reparaties en onderhoud binnen een bepaald budget laten uitvoeren of niet? Het antwoord op deze vraag kan ook het antwoord zijn op de vraag of je je boekje te buiten bent gegaan of niet. 
  • Bij bestuurdersaansprakelijkheid maakt het niet of je een vergoeding ontvangt voor je taken of dat je vrijwilligerswerk doet. 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op