Als VvE-bestuurder heb je een belangrijke taak. Je gaat over een begroting en de budgetten van duizenden euro’s. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voorkom je als bestuur dat je in de problemen komt, mochten bestuursbesluiten verkeerd uitpakken.
Waarom belangrijk?
Zelfs wanneer je naar eer en geweten je taak als VvE-bestuurder vervult, kan het gebeuren dat jouw besluiten of die van de medebestuursleden verkeerd uitpakken. Wanneer de VvE hierdoor (financiële) schade oploopt, kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld door de leden. Maar je kunt ook door andere bedrijven aansprakelijk worden gesteld wanneer de VvE de rekeningen niet kan betalen.
Bijvoorbeeld in deze gevallen:
Wat dekt een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering wel en niet?
Wel:
Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt onder bepaalde voorwaarden je privévermogen wanneer anderen daar aanspraak op maken. Ook dekt de verzekering juridische kosten. Hierbij gaat het om gevallen wanneer je onopzettelijk onzorgvuldig hebt gehandeld, nalatig bent geweest of op andere manieren buiten ‘het boekje gaat’. Belangrijk is wel het woordje ‘onopzettelijk’.
Niet:
Een bestuurder die anderen heeft misleid door bewust verkeerd informatie te delen of fraude heeft gepleegd, hoeft niet te rekenen op dekking. Ook boetes vallen niet onder de dekking. Verder is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering niet mogelijk bij VvE’s die in het rood staan, ‘slapend’ zijn of geen reservefonds hebben. Al verschillen de exacte voorwaarden per verzekeraar.
Ook goed om te weten:
Er zijn nog geen reacties geplaatst.