Zonnepanelen installeren? Kijk eerst naar deze 5 aandachtspunten.

Zonnepanelen installeren? Kijk eerst naar deze 5 aandachtspunten.

Zonnepanelen installeren is een middel om energiekosten op de lange termijn te drukken. Maar er is wel een behoorlijke investering nodig. En niet alleen in het installeren van de zonnepanelen. Houd voordat je een offerte opvraagt bij een installateur van zonnepanelen rekening met deze belangrijke aandachtspunten. 


5 aandachtspunten vóórdat je zonnepanelen installeert:


1.Dak- en valbeveiliging
Installateurs moeten veilig hun werk op hoogte kunnen uitvoeren. De partij die de opdracht aanneemt is hiervoor verantwoordelijk, maar óók de de VvE en/of de VvE-beheerder als opdrachtgever. Om veilig te kunnen werken, is er vanaf een hoogte van 2,5 meter dakbeveiliging vereist. Dit betekent dat er voorzieningen als dakrandbeveiliging of permanente valbeveiligingssysteem aanwezig moeten zijn. Met het plaatsen van zonnepanelen kunnen bovendien de bestaande looproutes en bevestigingspunten voor valbeveiligingssystemen veranderen. Dit mag nooit ten koste gaan van de veiligheid van (andere) medewerkers die namens de VvE op het dak werkzaamheden verrichten. 

 

Tip: laat een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) uitvoeren zodat je vooraf weet welke aanpassingen vereist zijn. Hier vindt je een overzicht van erkende organisaties.


2.Constructieberekening
Deel de uitkomsten van de RI&E met de constructeur, zodat ook veiligheidsaspecten worden meegenomen in de constructieberekening. Bijvoorbeeld de bouwkundige constructie (sneeuw-/waterdruk), maar ook de locatie van het appartementencomplex. Heeft een appartementencomplex door haar ligging te maken met bepaalde windsnelheden? Dan zal dit ook consequenties hebben voor de hellingshoek van de zonnepanelen. De hellingshoek bepaalt mede de opbrengst. Maar veiligheid gaat voor.  


3.Omgevingsvergunning nodig?
Informeer bij de gemeente of het aanvragen van een omgevingsvergunning vereist is. Meestal niet, maar wel wanneer het appartementencomplex is aangemerkt als beschermd stads- of dorpsaangezicht óf als het de status ‘monument’ heeft.  


4.Koop of huur?
Naast kopen kun je bij veel partijen zonnepanelen huren. Wanneer je dit overweegt, houd dan rekening met: 

- de looptijd van het contract;
- eventuele boeteclausules bij tussentijds beëindigen;
- kosten van (verplicht) onderhoud;
- de afkoopsom bij einde contract;
- én -het allerbelangrijkst- hoeveel de huurprijs tussentijds mag worden verhoogd.

Tip: laat je informeren en adviseren door een onafhankelijk adviseur, zodat je weet welke vorm voor jouw VvE de beste oplossing is. 

5.Nazorg
Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Toch is het periodiek nalopen van de PV installatie in eigen belang. Ditzelfde geldt voor goed onderhoud. Laat je zonnepanelen daarom reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, zodat je ook profiteert van de maximale opbrengst. Vieze zonnepanelen (door weersinvloeden) leveren immers minder energie. 


Zonnepanelen op het dak laten plaatsen? Ga voor een erkend installateur.

 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op