Je appartement verwarmen met een hybride warmtepomp: 5 antwoorden

5 minuten leestijd

Je appartement verwarmen met een hybride warmtepomp: 5 antwoorden

Wil je het gasverbruik van je appartement terugdringen, maar is volledig elektrisch verwarmen (nog) niet mogelijk? Dan kán een hybride warmtepomp een goede tussenstap zijn. 


Warmtepomp en VvE, hoe zit het?

Voor het installeren van een hybride warmtepomp is meestal goedkeuring van de VvE nodig, omdat het deels om een verandering van het uiterlijk van het gebouw gaat. Het systeem werkt met een buitenunit die - zoals de naam zegt - aan de buitenkant moet worden geplaatst. Met goedkeuring van de VvE kun je als bewoner zelf een warmtepomp voor je appartement laten installeren, maar het kan slimmer en voordeliger zijn om dit samen met je buren te regelen. De aanschaf, het onderhoud en de verzekering.  


Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met een HR-ketel. De hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om de ruimtes binnen te verwarmen. Is het buiten te koud? Dan springt de HR-ketel op gas bij. Voor een hybride warmtepomp hóef je bestaande radiatoren niet te vervangen. Maar dit type werkt het meest zuinig wanneer je ‘m combineert met lage-temperatuur-radiatoren of vloerverwarming. 


Andere typen warmtepompen zijn een volledige warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp .


Is mijn appartement geschikt?

Wil je gaan verwarmen met een hybride warmtepomp, dan moet je appartement voldoende geïsoleerd zijn. Voor een hybride warmtepomp is een redelijke isolatie meestal genoeg. Denk aan dubbel glas, spouwmuurisolatie en een vorm van vloer- en dakisolatie. De meeste appartementencomplexen die na 1992 zijn gebouwd voldoen aan deze vereisten. Al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering: een beter geïsoleerd appartement is een energiezuiniger appartement. Voor een hybride warmtepomp hoeft de elektrische installatie in de meterkast meestal niet te worden aangepast, maar is wel een extra groep nodig.

      

Heb ik recht op subsidie voor mijn hybride warmtepomp?

Wanneer je investeert in een hybride warmtepomp of in betere isolatie, ben je in 2022 extra voordelig uit. De overheid trekt namelijk meer geld uit voor de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen was in 2021 20% en wordt in 2022 30%. Warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie staan op een zogeheten ‘apparatenlijst’.


Zie deze website voor meer informatie over voorwaarden en tarieven.  

 

Minder gas is nog niet gasloos, heeft een hybride warmtepomp wel zin?

De overheid wil dat alle Nederlandse huishoudens in 2050 van het gas af zijn. Met een hybride warmtepomp verbruik je minder gas, maar voldoe je nog niet aan die doelstelling. Aan de andere kant is er nog voldoende tijd om je investering terug te verdienen én vervolgens te investeren in gasloos verwarmen. Afhankelijk van het model, de subsidie en je gasverbruik verdien je een hybride warmtepomp in de meeste gevallen binnen 10 jaar terug. Een hybride warmtepomp gaat gemiddeld zo’n 15-20 jaar mee; bij goed onderhoud kan dit minstens 10 jaar langer zijn. 


Voldoet je appartement nu al aan de hoogste isolatiewaarden of is er binnen je eigen budget of binnen de VvE ruimte om daarin te investeren? Dan kun je overwegen om voor een volledige warmtepomp te gaan en 100% elektrisch te verwarmen. Houd er wel rekening mee dat de aanschafkosten van een volledige warmtepomp hoger zijn dan die van een hybride warmtepomp. Ook zijn er meestal meer aanpassingen nodig aan je appartement en de elektrische installatie.


Verder verduurzamen? Lees ook deze blogs:

Zonnepanelen en zonne-energie voor je VvE ​​

Zonnepanelen en verzekering: keurmerken om rekening mee te houden

Makkelijker elektrisch rijden: laadpalen, advies en subsidie voor VvE’s

 

 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op