Comfortabel wonen: van MJOP naar DMJOP

Comfortabel wonen: van MJOP naar DMJOP

Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) geeft aan welk onderhoud in een appartementencomplex tegen welke kosten wanneer moet plaatsvinden. Zodat je straks niet onverwacht met torenhoge herstelkosten kampt. Maar waarom zou je ook niet direct verduurzaming in dit plan meenemen? Maak kennis met het duurzame meerjarenonderhoudsplan (DMJOP).

Even terug naar de basis

We gaven je al eerder 5 valkuilen bij het opstellen van een MJOP (lees hier). Of het nu gaat om een regulier meerjarenonderhoudsplan of om een duurzame variant; het is verstandig deze adviezen te volgen. 
 
  1. Schakel een expert in en stel niet je ‘eigen’ plan op. Zelf een inschatting maken zonder kennis van zaken of afgaan op een gemiddelde levensduur van gebouwonderdelen brengt grote risico’s met zich mee. Bovendien moet het MJOP door alle leden van de VvE worden goedgekeurd; en dit zal gemakkelijker gaan wanneer dit door een onafhankelijk specialist is opgesteld.  
  2. Laat eerst een 0-meting uitvoeren op locatie en zorg dat plattegronden en geveltekeningen beschikbaar zijn. Hoe nauwkeuriger je in kaart brengt hoe het gebouw er op dit moment voor staat, hoe beter je kunt inschatten welk onderhoud met welke kosten wanneer nodig is. 
  3. Spaar voldoende voor onderhoud. Elke VvE is verplicht om een zogeheten reservefonds voor groot onderhoud te reserveren op een afzonderlijke bankrekening. De hoogte is afhankelijk van het MJOP. Of is jaarlijks minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw (dit vind je op het polisblad van de brand- en opstalverzekering).   
  4. Neem ook onderdelen achter de muren en onder vloeren mee, zoals riolering en leidingen. Deze onderdelen hebben vaak een langere levensduur, maar kunnen grotere schade veroorzaken bij bijvoorbeeld lekkage. 
  5. Toets langdurige plannen tussentijds, om de drie of vijf jaar, en laat zo nodig herkeuren. In tientallen jaren kunnen tarieven en wet- en regelgeving immers sterk veranderen. En je wilt op elk moment voldoende hebben gespaard om noodzakelijk onderhoud te kunnen laten uitvoeren. Aan de andere kant is herkeuring meestal voordeliger dan het laten opstellen van een nieuw plan en kan blijken dat groot onderhoud nóg niet nodig is.     

MJOP en DMJOP: het verschil

Een duurzaam meerjarenonderhoudsplan is in basis een meerjarenonderhoudsplan. Met één belangrijk verschil: in dit onderhoudsplan zijn ook adviezen voor duurzaamheidsmaatregelen meegenomen. Denk aan isoleren, vervangen van verlichting of het plaatsen van zonnepanelen (en het onderhoud daarvan later). 
 
DJMOP in de praktijk:
  • Een DMJOP bevat een energieprestatieadvies. Dit betekent dat er (ook) een 0-meting plaatsvindt door een vakbekwaam EnergiePrestatie-adviseur
  • Dit rapport geeft inzicht in hoe energiezuinig het pand op dit moment is, welke mogelijkheden er zijn voor verbetering, wat de kosten zijn én wat de terugverdientijd is. Ook krijg je inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen je wanneer het beste kunt doorvoeren. 
  • Wel kun je subsidie aanvragen voor het laten opstellen van een duurzaam meerjarenonderhoudsplan én voor het uitvoeren daarvan (lees hier meer). Dit kan niet bij een regulier MJOP.
  • Een DMJOP brengt in eerste instantie meestal hogere kosten met zich mee, maar op de langere termijn kan dit zich echter terugbetalen. Bijvoorbeeld door energiebesparing of een waardeverhoging van je woning. Ook kun je met verduurzamingsmaatregelen voorbereiden op toekomstige veranderingen in wet- en regelgeving. 
 
Op basis van dit totaalplaatje kun je vanuit de VvE jaarlijks voldoende budget opzij zetten voor noodzakelijk én duurzaam onderhoud. Zodat je onvoorziene kosten beperkt en samen met je buren investeert in comfortabel wonen, nu én later.  

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op