Makkelijker elektrisch rijden: laadpalen, advies en subsidie voor VvE’s

4 minuten leestijd

Makkelijker elektrisch rijden: laadpalen, advies en subsidie voor VvE’s

Overweeg je binnen je VvE’s elektrisch laden mogelijk te maken, maar je weet niet goed hoe je dit -veilig- realiseert? Je kunt vanaf het nieuwe jaar met subsidie advies aanvragen bij een deskundige. Dankzij de zogeheten SEEH-regeling voor oplaadpuntenadvies. 


Wat houdt de SEEH voor oplaadpuntenadvies in?

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) is bedoeld om het VVE's makkelijker te maken om energie te besparen in het appartementencomplex of appartementen. Vanaf 24 januari 2022 kun je via de SEEH ook een vergoeding aanvragen voor advies om elektrische laadpunten te realiseren bij een appartementencomplex. In totaal kun je als VvE tot 1125 euro terugkrijgen (75% van de kosten tot een maximum bedrag van 1500 euro).  


Waarom een oplaadpuntenadvies? 

Een oplaadpuntenadvies geeft aan wat er nodig is om op een goede en veilige manier elektrische laadpunten voor een VvE te realiseren. Op basis van dit advies kunnen alle bewoners bijvoorbeeld samen een onderbouwde beslissing nemen: op dit moment mogen elektrische laadpalen alleen worden geplaatst wanneer het merendeel van de appartementenbewoners voor is (meerderheidsbesluit tijdens VvE-vergadering).


Waar moet het oplaadpuntenadvies voor de subsidieaanvraag aan voldoen?

Het oplaadpuntenadvies moet zijn uitgebracht door een deskundig adviseur, die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hij voert ter plekke een inspectie uit en schrijft vervolgens een advies. Wat het advies in ieder geval moet bevatten:


  • De verwachte laadbehoefte van de appartementsbewoners over een periode van minimaal 10 jaar;   

  • Wanneer het om parkeerplaatsen gaat die (gedeeltelijk) in het gebouw liggen - aanbevelingen om de laadpalen zo te realiseren dat brandveiligheid geborgd is;

  • Een verdeling van de kosten van de oplaadpunten tussen de vereniging en de gebruikers van de oplaadpunten;

  • Aanbevelingen voor elektrische aansluiting en installatie van de laadpalen (beste stroomverdeling, wat te doen bij overbelasting en beveiliging); 

  • Een verwijzing naar relevante wet- en regelgeving met onderbouwing.  


Hoe vraag ik de subsidie aan?

De SEEH-regeling opent op 24 januari 2022 en duurt tot maximaal 30 september 2023. De subsidie vraag je met terugwerkende kracht aan, dus voor een oplaadpuntenadvies dat al is uitgebracht (na 5 oktober 2021). Zie voor meer informatie deze website (https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/subsidie-energiebesparing-eigen-huis-seeh-voor-vve/subsidie-oplaadpuntenadvies/subsidie-oplaadpuntenadvies-seeh-vve). 


Meer weten over hoe je een laadpaal in de parkeergarage regelt met de verzekering? Lees ook deze blog.   

 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op