Opstalverzekering en VvE: 6 antwoorden

3 minuten leestijd

Opstalverzekering en VvE: 6 antwoorden

Een opstalverzekering wordt meestal via de Vereniging van Eigenaren geregeld. Zo hoeft niet iedereen zijn appartement afzonderlijk te verzekeren. Een opstalverzekering afsluiten? Dit zijn de belangrijkste antwoorden.  

 

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering - ook wel gebouwenverzekering - verzeker je onvoorziene schade áán het appartementencomplex. Aan wat vast aan de appartement zit. Denk aan gevels, vloeren en muren. Het is wettelijk verplicht om voor een koopwoning een opstalverzekering af te sluiten. Bij een appartementencomplex kunnen individuele bewoners deze afsluiten, maar meestal is dit via de VvE geregeld. 

 

Hoe regel je een opstalverzekering via de VvE?

Een opstalverzekering voor een Vereniging van Eigenaren kun je via de meeste grote verzekeraars regelen. Bij sommige verzekeraars kan dit direct, maar er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die alleen met tussenpersonen werken. Deze verzekeraars kan je dus niet rechtstreeks benaderen. Een goede tussenpersoon kan na een goede risico-inventarisatie de VvE een vergelijking maken op basis van meerdere offertes en polisvoorwaarden en de beste optie voor jouw VvE aanbevelen.             

 

Wat valt onder een opstalverzekering?

De precieze dekking is afhankelijk van de verzekeraar en de polisvoorwaarden. De meeste verzekeraars bieden twee soorten opstalverzekeringen aan: een basisvariant en een all-riskvariant. Een ‘standaard’ opstalverzekering dekt schade door diefstal, brand-, water- en inbraakschades. Schades door opzet, huisdieren, eigen nalatigheid of natuurrampen vallen niet onder de verzekering. Een all-riskverzekering biedt dezelfde dekking als de basisvariant, maar hiernaast ook dekking door schades die door eigen toedoen zijn ontstaan. Let op: ook hier geldt dat er geen opzet in het spel mag zijn.

 

Wat houdt een appartementsclausule in?

Een opstalverzekering dekt normaal gesproken alleen schade die door overmacht is ontstaan. Heeft een bovenbuurman brand gesticht waardoor ook aangrenzende appartementen beschadigd zijn geraakt, dan keert de gezamenlijke opstalverzekering meestal niet uit. Niet aan de bovenbuurman en ook niet aan de buren. Tenzij er een appartementsclausule is afgesloten. In dat geval betaalt de verzekering ook schade door schuld uit (behalve aan de veroorzaker van de schade).

 

Hoe zit het met eigenarenbelang?   

Als de verzekering door de VvE is geregeld, is het als lid wel verstandig om de individuele dekking te controleren. De verzekering gaat namelijk meestal uit van een standaard. Als je anders dan je buren een luxe badkamer of keuken hebt, kan de dekking niet voldoende zijn. Via ‘eigenarenbelang’ is het mogelijk om deze extra waarde zelf bij te verzekeren. 

 

Wat te doen bij schade?

Is er schade aan gemeenschappelijke delen van het pand? Meld dit dan zo snel mogelijk aan je tussenpersoon of bij de verzekeraar zelf. Het verschilt per verzekeraar, maar vaak moet schade binnen 24 uur gemeld worden. Kijk in de polisvoorwaarden om te checken hoe dat bij jouw verzekeraar werkt. 

 

In het geval van ernstige calamiteiten, zoals brand of inbraak, kun je een verzekeraar vaak via een noodtelefoonnummer ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend bereiken. 

Bij (zeer) grote schades - bijvoorbeeld een grote brand die meerdere appartementen treft – komen medewerkers van Stichting Salvage ter plaatse. Zij melden de schade direct aan de verzekeraar, die vervolgens via de tussenpersoon contact zal zoeken met de voorzitter van de VvE.

 

Waterschade in je appartement? Hier lees je wie er aansprakelijk is.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op