Waterschade in je appartement: wie is aansprakelijk?

Waterschade in je appartement: wie is aansprakelijk?

Hevige regenval, smeltende sneeuw, een gesprongen waterleiding of een openstaande kraan. Waterschade heeft tal van oorzaken, maar je wilt de schade vooral zo snel mogelijk verholpen zien. De belangrijkste vraag bij waterschade is dan ook: wie (binnen de VvE) is aansprakelijk en draait op voor de kosten?


Wie is aansprakelijk?

Dat kan de VvE zijn - dus alle eigenaren samen - wanneer de schade is ontstaan door gebreken aan de gemeenschappelijke delen. De schade die het gevolg is van die gebreken valt meestal onder de opstalverzekering. Maar de oorzaak niet. Een lekkend dak of een gesprongen leiding moet wel hersteld worden, maar dit herstel moet meestal door de VvE zelf worden vergoed. 


Het kan ook zijn dat de rekening voor herstel naar een bewoner gaat. Wanneer hij of zij bijvoorbeeld de kraan heeft laten stromen of als er een vaatwasser heeft gelekt. De eigen schade is dan voor eigen rekening. Maar schade bij de onderburen valt dan meestal onder de verzekering.  


Waterschade, aansprakelijkheid en verzekering 

Als het om waterschade gaat, spelen twee verzekeringen een rol: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan wat vast aan de woning zit. Denk aan muren, plafonds, sanitair en centrale verwarming. En een inboedelverzekering dekt schade aan spullen die in huis staan. Dit kan bijvoorbeeld ook de vloer zijn, wanneer deze los ligt. Een ander verschil tussen de verzekeringen: de inboedelverzekering sluit je altijd persoonlijk af, terwijl de opstalverzekering meestal via de VvE voor alle bewoners is geregeld.   


De verzekering dekt meestal uitsluitend het gevolg van de schade en niet de oorzaak. Wat de verzekering dekt, is afhankelijk van de specifieke verzekering. Maar directe schade door neerslag wordt altijd gedekt. Komt de schade door nalatig onderhoud of door ‘eigen schuld’, dan krijg je deze meestal niet door de verzekering vergoed. Bij dit laatste gaat het bijvoorbeeld om een raam wat je open hebt laten staan of een verstopt toilet wat je niet op tijd heb laten ontstoppen. 


De grens tussen verantwoordelijkheden

Nalatig onderhoud is nog wel eens een discussiepunt. Bewoners hebben een onderhoudsplicht voor hun eigen appartement. Wat daaronder valt, staat meestal aangegeven in de splitsingsakte, en anders geeft het Burgerlijk Wetboek (artikel 6:174) een richting. Maar alsnog kan er discussie ontstaan of schuld van schade door een lekkende leiding bijvoorbeeld ligt bij een specifieke bewoner of een VvE. Waar ligt de grens? 


De stelregel wanneer de splitsingsakte niet duidelijk genoeg is: kan een bewoner bij de lekkende leiding, dan is het zijn verantwoordelijkheid. Is er ‘hak-en-breekwerk’ nodig, dan ligt de aansprakelijkheid bij de VvE.


Om zulke lastige discussie te voorkomen, is het verstandig om zo nauwkeurig mogelijk in de splitsingsakte vast te leggen wat onder privé en wat onder gemeenschappelijk valt. En daarnaast wat de VvE concreet onder onderhoudsplicht verwacht. 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op