Zo regel je een laadpaal in de parkeergarage

Zo regel je een laadpaal in de parkeergarage

De groei van het aantal elektrische auto’s neemt sterk toe. Hiermee worden er ook steeds meer laadpalen geplaatst. Voor de brandverzekering van een VvE kan het plaatsen van deze oplaadpunten ook invloed hebben. Wat zijn de richtlijnen van laadpalen in parkeergarages? 

Hoe regel je een laadpaal in de parkeergarage?
Wanneer je een oplaadpunt wilt op je eigen parkeerplaats, heb je toestemming nodig van het bestuur van de VvE. Een VvE mag aan de plaatsing voorwaarden stellen. Als het VvE Modelreglement 2017 (artikel 28.3) van toepassing is, kun je volstaan met een melding dat je een laadpaal hebt. Die moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de opstalverzekeraar toestemming geven voor de plaatsing van de laadpaal. Ook moet een erkende installateur het oplaadpunt installeren en je moet een certificaat of garantiedocument kunnen laten zien aan de verzekeraar.

Zorgen laadpalen voor extra brandgevaar?
Het is niet aangetoond dat laadpalen zorgen voor extra brandgevaar. Toch zijn verzekeraars huiverig voor het plaatsen van laadpalen in een parkeergarage. Want als er brand ontstaat in een elektrische auto, is deze moeilijker te doven. Niet alleen ontstaat er bij brand in een elektrische auto erg veel rookontwikkeling,  in een parkeergarage kan de brandweer vaak ook heel lastig bij de brand komen.

Is het plaatsen van laadpalen toegestaan door de verzekeraar?
Voordat een VvE laadpalen plaatst in óf aan een pand, is het goed om te checken of er in het bouwbesluit is vastgelegd of laadpalen geplaatst mogen worden en vooraf contact op te nemen met je verzekeraar. En samen de voorwaarden van de dekking door te nemen. Zo is het handig om goed te bespreken of de verzekeraar uitkeert wanneer een brand ontstaat door laadpalen en welke eisen de verzekeraar stelt aan de laadpalen. Door het vooraf te melden voorkom je latere discussies over de dekking. Je kunt hiervoor ook een verzekeringsadviseur raadplegen.

Wat zijn de voorwaarden en richtlijnen van verzekeraars?
Het is aan verzekeraars zelf om richtlijnen op te stellen gericht op laadpalen en de mogelijke risico’s op brandgevaar hierdoor. Bij het aanvragen van een gebouwenverzekering door een VvE, zal de verzekeraar de voorwaarden opgeven. Bijvoorbeeld onder welke condities een gebouw met laadpalen verzekerd kan worden. Hierin verschillen verzekeraars en ze zullen het per geval beoordelen of ze kunnen en willen verzekeren, onder welke condities en tegen welke premie.

Als een VvE een gebouw verzekert met een parkeergarage met laadpalen erin, kunnen ze eisen stellen waaraan het gebouw moet voldoen. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende eisen/voorwaarden zijn:

  • De verzekeraar kan eisen stellen aan de plek van de laadpalen;
  • Er moet een bepaald aantal brandblussers in de parkeergarage aanwezig zijn;
  • De parkeergarage moet rookmelders of mogelijk zelfs een sprinklersysteem hebben;
  • De parkeervakken moeten breed genoeg zijn om te voorkomen dat brand van de ene elektrische auto over kan gaan op een andere;
  • Er geldt een maximum aantal laadpalen per garage; 

Het is aan de verzekeraar om hierin voorwaarden en eisen te stellen. Overleg dus ook met je verzekeringsadviseur hoe je komt tot de best passende gebouwenverzekering tegen een redelijke premie.

Wil je meer weten over verzekeringen voor een VvE? Lees ook deze blog waarin vier handige verzekeringen uitgelicht worden. 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op