Je appartement verbouwen: wanneer toestemming van de VvE?

6 minuten leestijd

Je appartement verbouwen: wanneer toestemming van de VvE?

Je wilt van je appartement écht je droomwoning maken. Daarom ben je van plan flink te gaan verbouwen. Er komt een nieuwe badkamer, de keuken krijgt een andere plek in huis en de muur tussen die twee slaapkamers mag eruit, zodat er één grote slaapkamer ontstaat. Alleen… Mag dat allemaal zomaar of heb je toestemming van de VvE nodig?  


Wat de wet zegt

Volgens de wet mag elke bewoner zonder toestemming wijzigingen aanbrengen in zijn eigen koopappartement. Zolang het om aanpassingen aan privébezit gaat (appartementsrecht). En dus niet om gemeenschappelijke delen van het appartement. Hierbij denk je misschien al snel aan een lift, garage en trappenhuis, maar gemeenschappelijke delen kunnen óók aanwezig zijn in of rondom jouw privégedeelte. Zo vallen kozijnen en draagmuren meestal onder het gemeenschappelijk deel. En mag je deze dus niet zomaar in je verbouwing meenemen.   


Wanneer je wél toestemming van de VvE nodig hebt voor een verbouwing


1.Wanneer het om verbouwing aan gemeenschappelijke delen gaat

 

Als de muur tussen de slaapkamers bijvoorbeeld een draagmuur is, dan mag je deze meestal niet zomaar verwijderen. In de splitsingsakte staat aangegeven wat onder het privédeel valt en wat onder het gemeenschappelijke deel.

2.Wanneer voor verbouwing aan privébezit een aanpassing aan gemeenschappelijke delen vereist is

 

Als je de keuken of badkamer wilt verbouwen of verplaatsen, heeft dat meestal grote gevolgen. Leidingen moeten worden verlegd en daarvoor moet de muur of vloer worden opengebroken. Controleer in dit geval ook goed of je hiermee niet - letterlijk - ‘inbreekt’ in gemeenschappelijke delen. In dat geval is toestemming nodig. In het algemeen geldt dat bij op-, aan- of onderbouw in de meeste gevallen toestemming nodig is.  

 

3.Wanneer het splitsingsreglement wat anders zegt

 

Sommige VvE’s hebben in de splitsingsakte bepaald dat ook voor aanpassingen aan privédelen toestemming nodig is of alleen in specifieke gevallen: bijvoorbeeld wanneer je na een bepaald tijdstip gaat verbouwen, om overlast te voorkomen. Wanneer deze uitzonderingen zijn vastgelegd, gelden deze boven de algemene wetgeving.  


Kortom, de vraag of je wél of geen toestemming nodig hebt valt of staat met wat in de splitsingsakte is vastgelegd. 


Hoe vraag je toestemming aan bij de VvE voor je verbouwing? 

Breng de kosten, omvang, risico’s en gevolgen van je verbouwingsplannen goed in kaart, zodat je je buren een realistische verwachting kunt presenteren. Is er sprake van geluidsoverlast of hinder door een bouwcontainer? Denk ook na over welke tegenargumenten er kunnen worden genoemd en over hoe je deze (deels) verworpen kunt krijgen. Vervolgens is het verstandig om je plannen alvast voor te leggen aan je directe buren en eventueel andere bewoners. Zo kun je wellicht voor de vergadering al medestanders verzamelen of het aantal tegenstemmers terugdringen. 


Je plannen leg je eerst voor aan het VvE-bestuur, zodat ze op de agenda van de algemene ledenvergadering komen te staan. Vervolgens moeten de leden van de VvE tijdens de vergadering goedkeuring verlenen. Welke meerderheid hiervoor nodig is, is vastgelegd in het splitsingsreglement. 


Wil je voor jouw verbouwing de splitsingsakte laten wijzigen? Lees ook deze blog.

 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op