Energielabel check: van energieadvies tot verduurzaming

6 minuten leestijd

Energielabel check: van energieadvies tot verduurzaming

Als woningeigenaar ben je verplicht bij verkoop van je woning een energielabel beschikbaar te stellen. Maar ook als je (nog) niet van plan bent om te verhuizen, biedt een energielabel voordelen. Wat het energielabel inhoudt en wat je er als woningeigenaar meer kunt? Hoe je het label aanvraagt en bij wie? En of je het label ook vanuit de VvE kunt aanvragen? We zetten alle vragen en antwoorden voor je op een rij. 

 

Wat is de meerwaarde van een energielabel? 

Een energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning, maar biedt gelukkig ook voordelen voor woningeigenaren. Je krijgt inzicht in de energiezuinigheid van je woning (A is het meest zuinig, G het minste). Maar het energielabel geeft vooral ook adviezen voor het energiezuiniger maken van een woning. Een hoger energielabel staat voor minder energieverbruik en daarmee ook voor een lagere energierekening. Een woning met een hoger energielabel is daardoor meestal aantrekkelijker bij verkoop, maar ook comfortabeler om zelf in te blijven wonen.   

 

Waaruit bestaat een energielabel?


Het energielabel bevat de ‘score’, een onderbouwing en concrete verbeteradviezen als het gaat om: 

 

Isolatie:

  • Gevels
  • Gevelpanelen
  • Daken
  • Vloeren
  • Ramen
  • Buitendeuren

 

Installaties

  • Verwarming
  • Warm water
  • Zonneboiler
  • Ventilatie
  • Koeling 
  • Zonnepanelen

Daarnaast geeft het label informatie over warmtebehoefte in de winter, risico op hoge binnentemperaturen in de zomer, het aandeel hernieuwbare energie en een indicatie van de energierekening. Dit alles naast feitelijke gegevens zoals het adres van de woning, een omschrijving en cijfers van de woning zelf, gegevens van de inspecterende partij en de geldigheidsduur van het energielabel.

 

Zie hier een voorbeeld van energielabel A+++(bron Rijksoverheid.nl) en hier van energielabel C (bron Rijksoverheid.nl) 

 

Hoe betrouwbaar is het energielabel? 

Hoewel de overheid strenge eisen stelt aan hoe de keuringen verlopen, is er echter geen sprake van 100% betrouwbaarheid. Zo schreef minister Hugo de Jonge eind 2022 in een brief dat in 2021 van de 400.000 uitgegeven energielabels een kleine 15% qua score wel correct was, maar inhoudelijk enkele kleine fouten bevatten. Van 7% klopte het label niet. Na het nemen van verbetermaatregelen en nu inspecteurs meer ervaring hebben opgedaan met de nieuwe keurmethode, mikt de overheid voor 2023 op 10% kleine afwijkingen (volgens Europese maatregelen) en maximaal 5% met een verkeerd label. 

 

Hoe lang is het energielabel geldig?

Een energielabel is beperkt geldig: 10 jaar. De keuring van een woning is immers een momentopname. Zo kunnen installaties na verloop van tijd minder goed gaan werken. Isolatiemateriaal gaat voor langere duur mee, maar door schade of verkeerde installatie kan ook de isolatiewaarde van een woning in sneller tempo dalen. Aan de andere kant: als de woning sinds het vorige keuringsmoment verder is verduurzaamd, is de kans ook groot dat het label is verouderd. Bij twijfel is het mogelijk een nieuw/hernieuwd label aan te vragen.   

 

Kan ik het energielabel online aanvragen? 

Sinds 2021 is zelf online een energielabel aanvragen niet meer mogelijk. Een energielabel mag alleen worden afgegeven door een vakbekwaam (gediplomeerd) energie-inspecteur  die de woning keurt volgens de NTA 8800 rekenmethode. Daarnaast moet het bedrijf waarvoor de inspecteur werkt of de koepelorganisatie waarbij hij is aangesloten gecertificeerd zijn volgens de beoordelingsrichtlijn (BRL)9500. 

 

Een energielabel aanvragen?

  1. Vind gecertificeerde energieadviseurs via dit overzicht.  
  2. Vraag meerdere offertes aan en vraag ook om een gemiddelde wachttijd. Tarieven en beschikbaarheid kunnen namelijk per bedrijf verschillen. Kies de partij die het beste aansluit bij jouw behoeften en plan een afspraak. 
  3. De energie-inspecteur komt langs voor een fysieke keuring, waarbij je als woningeigenaar aanwezig bent. Lever daarnaast zoveel mogelijk schriftelijke informatie over de woning aan (bouwtekeningen, facturen van verbouwingen, enzovoort)   
  4. De inspecteur berekent de energiewaarde, registreert deze en zorgt dat je het energielabel ontvangt.   

Kan ik het energielabel ook vanuit de VvE regelen?

Wil je optimaal zijn voorbereid op de keuring? Of gericht de adviezen uit het label opvolgen om je woning te verbeteren? Het energielabel geldt per woning, maar het kan verstandig, voordeliger of zelfs noodzakelijk zijn om verduurzamingsmaatregelen vanuit de VvE te nemen. Lees ook: 

https://vivine.nl/kennisbank/het-energielabel-van-je-appartement-verbeteren-vanuit-de-vve 

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vivine

Dit artikel is opgesteld door Vivine. Heb je vragen, neem dan contact op.

Neem contact op